TCK md.43 zincirleme suç hükümlerini düzenlemektedir. Zincirleme suç, aynı kişiye karşı farklı zamanlarda işlenen birden fazla hareketle bir suç işleme kararının icra edilmesi veya aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesidir. Bu durumda tek bir suçtan ceza dörtte birinden dörtte üçüne kadar arttırılarak verilmektedir.
Türk ceza sistemi, failin icra ettiği fiil kadar suç meydana geldiğini, işlenen suç sayısı kadar da ceza verilmesi gerektiğini kabul etmektedir. Ancak zincirleme suç bu görüşün istisnasıdır. Zincirleme suç hükümlerinin uygulandığı hallerde, işlenmiş birden çok suç olmasına rağmen fail bu suçların her birinden ayrı ayrı cezalandırılmamakta, buna karşın bir suçtan verilen ceza belirli bir oranda artırılmaktadır. Bu düzenleme sanık lehine bir düzenlemedir. Ancak TCK md.43/3 gereği, kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz.
TCK md.51 hapis cezasının ertelenmesini düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, işlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Ancak, erteleme kararının verilebilmesi için kişinin daha önceden işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezası almamış olması ve suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceğine dair mahkemede bir kanaatin oluşması gerekir. Aynı maddenin 7. fıkrasında hükümlünün denetim süresi içinde aykırı hareket ettiğinde ne olacağı düzenlenmiştir. Buna göre hükümlü yükümlülüklere uymazsa kendisine verilen cezayı kısmen veya tamamen infaz kurumunda çekmekle karşı karşıyadır.
Sanık hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanması, hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmasına engel değildir. Ancak sanık hakkında zincirleme suç hükümleri uygulandığında, hapis cezasının ertelenmesi için gereken koşullar oluşmayabilir. Bu durumda, sanık hakkında ayrı ayrı ceza verilmesi hapis cezasının ertelenmesi koşullarını oluştursa da, sanığın hapis cezasının ertelenmesi halinde, belirlenen denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlediğinde veya yükümlülüklere uymaması halinde ertelenen hapis cezasının tamamını veya bir kısmını infaz kurumunda çekeceğinden burada zincirleme suç hükümlerinin uygulanması sanık lehine daha yararlı olacaktır. Yargıtay’ın görüşü de bu yöndedir.
Sanık hakkında kaçakçılık suçundan ayrı ayrı verilen cezaların ertelenmesine dair verilen kararın zincirleme suç hükümleri değerlendirilmek üzere bozulması neticesinde bozmaya uyularak yapılan yargılamada sanık hakkında zincirleme suç hükümleri uygulanması üzerine sonucu cezaya süresi itibariyle erteleme hükümleri uygulanamayacak ise de; sanığın denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlemesi veya yükümlülüklere uymaması halinde ertelenen hapis cezasının tamamı ya da bir kısmı infaz kurumunda çekileceğinden zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasının sanığın lehine olduğu gözetilmelidir. (Yargıtay 7. Ceza Dairesi E:2018/19291 K:2019/21687)