TEFECİLİK SUÇU İLE BKKKK’DE DÜZENLENEN SAHTE BELGE DÜZENLENMESİ SUÇU

Tefecilik suçu, faiz veya başka bir namla da olsa kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para verme, senet kırdırma veya kredi kartıyla pos cihazından para çekme yollarıyla oluşan bir suçtur (TCK md.241).

Tefecilik suçunun oluşması için tefecinin kazanç sağlamak amacıyla hareket etmesi yeterlidir.

Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılır. 

Pos cihazı, ticari hayatta en yaygın kullanılan ödeme aracıdır. Tefecilik yapan kişi, paraya ihtiyacı olan kişiye belli bir miktarda parayı vermektedir.  Parayı alan kişi ise faizli miktarı pos cihazından çektirmektedir. Bu şekilde, parayı alan kişi nakit ihtiyacını karşılamakta, tefeci ise kredi kartını kullanarak pos cihazından faizli para çekerek kazanç elde etmektedir. Yargıtay, bu şekildeki tefecilik suçunu özel olarak adlandırmıştır ve “ pos tefeciliği demiştir.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu md.36 sahte belge düzenlenmesi durumunda verilecek cezayı düzenlemiştir. Bu Kanun’a göre, gerçeğe aykırı olarak harcama belgesi, nakit ödeme belgesi ya da alacak belgesi düzenlemek veya bu belgelerde tahrifat yapmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayanlar, hapis ve adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Pos tefeciliğinde, ortada gerçek bir satış olmuş gibi fatura düzenlenmektedir. Yani düzenlenen fatura sahte bir belgedir. Burada iki ayrı suç oluşmaktadır. TCK md.44’e göre işlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır. Ancak sahte belge düzenlemek için değil, sadece tefecilik yapmak için sahte belge düzenlenmesi BKKK’de düzenlenen suçu oluşturmamaktadır. Yargıtay’da bu görüştedir.

Kredi kartları borçlarını ötelemek veya nakit para ihtiyaçlarını karşılamak isteyenlere bu amaçla gerçekte herhangi bir mal ve hizmet satışı yapmadıkları halde satış yapılmış gibi gösterip kredi kartlarından çekim yaparak gerçeğe aykırı slip, harcama belgesi düzenleyip işlem karşılığında bankadan tahsil ettikleri parayı kendilerine bir miktar faiz ya da komisyon adı altında para keserek gelen şahıslara ödeyen sanıklar hakkında tefecilik ve gerçeğe aykırı harcama belgesi düzenleme suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları yerine tefecilik suretiyle kazanç sağlamak kastıyla hareket ettiklerinden tefecilik suçundan cezalandırılmaları gerektiği gözetilmelidir. (Yargıtay 9.Ceza Dairesi E:2020/4628 K:2020/2031)

Telefon Et
Mail At
content