Birleşik Krallık’ta 4 kurucu ülke bulunur: İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda.

İskoçya ve Kuzey İrlanda’da alacak davası açma prosedürü aynıdır.

ALACAK TAHSİLATI PROSEDÜRÜ

Alacaklının borçludan alacağını tahsil edebilmesi için alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına başvurması veya Mahkemede alacak davası açması veya yasal takip yolu başlatması mümkündür.

Arabuluculuk sürecinin masrafı Mahkemede dava açmaktan daha uygundur. Masrafın belirlenmesinde alacak miktarı esas alınır.

Bir şahıs veya şirketten bir borcun ödenmesini istemek için yasal bir talepte de bulunulabilir. Şayet borcun doğumu üzerinden 6 yıl ve üzeri bir zaman geçmiş ise yasal bir talepte bulunulması mümkün değildir. Bu durumda sadece yasal tavsiye yoluna başvurulabilir.

Dolayısıyla alacak takiplerinde 6 yıllık süreye dikkat edilmesi gerekir.

ALACAK DAVASI NASIL AÇILIR?

Birleşik Krallık’ta alacağını tahsil edemeyen alacaklılara borçluya karşı alacak davası açma hakkı tanınmış ancak bazı şartlara bağlanmıştır.

İskoçya, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’nın alacak tahsili için yürürlükte olan mevzuatı bazı şartlarda farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla alacak davası açılması planlanan bölgenin mevzuatı hakkında hukuki danışmanlık alınması önerilir.

Örneğin, İskoçya’da alacak davasını açmak istediğiniz alacak miktarı 5.000 sterlinin altındaysa basit usule göre dava görülür. Alacak davasına konu etmek istediğiniz miktar 5000 sterlinin üzerindeyse genel mahkemede dava açmanız gerekir. Her iki durumda da avukattan yasal danışmanlık almanız önerilir.

Genel olarak söylenebilir ki, Birleşik Krallık’ta alacağın tahsil edilmesi için Mahkemede alacak davası açılabilir ve davanın sonucunda davayı kazanılırsa Mahkemenin verdiği karar icra ya da iflas yoluna başvuru için kullanılabilir.

İngiltere’de alacak davası açılması için ilçe mahkemesine başvurmak gerekir. Alacak davasınınonline olarak ya da posta yoluyla yapılacak başvuru ile açılması mümkündür.  Davanın açılış harcı ve yargılama masraflarını online olarak ödenebilir.

İngiltere’de Mahkeme tarafından borçlu aleyhine hükmedilen paranın Mahkeme veznesine yatırılması halinde bu para 10 yıl süreyle Mahkeme’nin hesabında tutulur ve alacaklının 10 yıl içinde Mahkemeden bu parayı istemesi gerekir.

Herhangi bir kişiden alacaklı olduğunu iddia eden kişi Mahkemede doğrudan alacak davası açma yolunu kullanabilir.

Alacak davası açarken ödemekle yükümlü olunan Mahkeme masrafı harç miktarı alacağın tutarına göre değişmektedir.

Örneğin 10.000 Sterlin ile 200.000 Sterlin arasındaki alacak için dava açma ücreti %5 üzerinden hesaplanır.

 

Online olarak dava açmak istenildiğinde alacak miktarın belirli olması gerekir. Eğer alacak miktarı başvuru dilekçesinde belirlenmemişse dava harcı olarak 10.000 Sterlin yatırılması gerekir.

Maddi durumu iyi olmayan kişiler için dava masrafları konusunda çeşitli yardım prosedürleri ve şartları düzenlenmiştir. Kuzey İrlanda ve İskoçya’da farklı kurallar uygulanır.

Alacaklı olduğunu iddia eden ve fakat maddi durumu iyi olmayan kişi online olarak maddi durumunun yeterli olmadığını ve yardım için öngörülen zorunlu şartları taşıdığını belgeleyen delilleriyle birlikte dava masraf yardımı için başvuru yapabilir.

Alacak davası açılacak borçlu eğer bir şirketse, alacak davası açılmadan önce borçlu şirketin iflas edip etmediği ya da hakkında iflasın durdurulması kararı verilip verilmediği (geçici tasfiye) sorgulanabilir. Hatta sorgulanması yararlı olur.

Alacak davası açılırken işlemiş faizin de talep edilebilmesi mümkündür. Yine işleyecek faiz de talep edilebilir. Eğer işlemiş faiz belirli ise bunun hesaplanması ve dava dilekçesinde belirtilmesi gerekir.

Dava edilen alacağın faizi hesaplanmadıysa, Mahkemeden faizin de hesaplanmasını talep etmek mümkündür. Dava dilekçesinde bu husus açıkça belirtilmelidir.

Temerrüde düşülen ticari alacaklarda uygulanacak faiz alacağın miktarına ve taraflar arasında sözleşmeye göre değişiklik göstermektedir.

Aşağıda sayılan 3 durumda online olarak dava açılması mümkün değildir:

1-           Alacak davası talep miktarının 100.000 Sterlin ve üzeri olması,

2-           Alacağın miktarının belirlenebilir olmaması,

3-           Alacak davasının konusu 10.000 Sterlin ve üzeri olup mahkeme ücreti için yardım talep edilmesi

Online olarak dava açılmadığı durumlarda posta yoluyla dava açılması mümkündür. Posta yoluyla dava açılmak istenmesi halinde doldurulacak formlara web siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.

Davayı online olarak açtıktan sonra Mahkeme ile iletişime geçerek davanın doğru açılıp açılmadığını kontrol etmekte fayda vardır.

Dava açıldıktan sonra dava dilekçesi karşı tarafa gönderilir ve karşı tarafın davaya cevap vermesi beklenir.

Davalı olan taraf borcu ödediğini ileri sürebilir, borcun ödenmesi için plan teklifinde bulunabilir, borcu reddedebilir.

Dava açıldıktan sonra da taraflar anlaşarak arabuluculuğa başvurabilirler.

Yani dava açılmadan önce ya da dava açıldıktan sonra arabuluculuk yolunun kullanılması mümkündür.

Dava açıldıktan sonra yapılan arabuluculuk başvuru hizmeti ücretsiz olarak verilir.

Dava konusunun değerine göre alacak davasında uygulanacak duruşma prosedürü değişmektedir.

Dava konusu 10.000 Sterlin ve altındaysa hakimin odasında ya da bölge mahkemesinin duruşma salonlarından birinde yapılabilir. Dava konusu 10.000 Sterlinin üzerindeyse duruşma daha resmi şekilde yapılır.

Duruşma sonrasında Mahkeme davaya dair kararını verir ve kararın bir örneğini ayrıca taraflara posta yolu ile gönderir.

Taraflar Mahkeme kararının kanuna aykırı olduğunu düşünürlerse 21 gün içinde karara itiraz etme hakkına sahiptir.

Mahkeme kararında belirtilen alacak ödenmediği takdirde alacaklı tarafın Mahkemeye tekrar başvurarak kararın icrasını talep etme hakkı vardır. Ancak tahsilat işlemleri için ayrıca masraf ödemesi gerekir.

Masrafı yatırıldıktan sonra, Mahkemeden borçluya icra memurlarının gönderilmesi talep edilebilir.

İcra memuru borçluya 7 gün içinde borcun ödenmesini emreden emir yazısı gönderir.

7 günlük süre içinde borç ödenmezse icra memuru borçlunun adreslerine hacze gidebilir ve malvarlığının satışı için gereken işlemleri başlatabilir.

Yasal Talep Başvurusu:

Yasal talep başvurularında, alacağın türüne göre farklı formların doldurulması gerekir.

Borçluya yasal talep gönderildiğinde borçlunun aşağıdakilerden birini yapmak için 21 günü vardır:

Borçlu kişi ya borcu ödemeli ya borcu ödemek için alacaklıyla anlaşmaya varmalı ya da borca ilişkin cevaplarını ve itirazlarını yazılı olarak göndermelidir.

Şayet borçluya gönderilen yasal talebe karşın, 21 gün içinde borçlu herhangi bir cevap vermezse borçlunun iflası istenilebilir veya şirketinin kapatılması talep edilebilir.

Yasal Talep formları ilgili websitesinden indirilebilir. Bu formu gönderildikten sonra ayrıca başka bir yazı gönderilmesine gerek yoktur.

Eğer alacak miktarı 5000 Sterlin ve üzerindeyse ( borçlu gerçek kişi veya şirket olabilir) 21 gün içinde yanıt vermeyen borçlunun iflasını talep edilebilir.

Ya da borç 750 Sterlinden az ve borcun ödenmeyeceğini kanıtlayacak deliller varsa yine iflas yoluna başvuru yapılabilir.

Yasal talep formunun borçluya tebliğ edilmiş olması şarttır.

Tebligat yapılırken:

  • Borçluya bizzat tebliğ edilebilir.
  • Borçlu şirket veya ortaklık ise şirket merkezine veya ortaklığın kayıtlı merkezine şahsen götürülebilir. Eğer merkezi yoksa faaliyeti sürdürdüğü işyerine de bırakılabilir.
  • Borçlu şirketin müdürüne, şirket sekreterine, baş memuruna şahsen tebliğ edilebilir.

Genelde tebligat avukat aracılığıyla yapılmaktadır.

Ancak şahsen teslim edilmesi yerine, iadeli taahhütlü posta ya da posta kutusuna bırakılması yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Yasal Talep evrakının borçluya tebliğ edildiğini ispat etmek için;

Yasal talebin bizzat teslim edildiği saatin ve tarihin kaydedilmesi gerekir.

Borçlu yasal talebi almasına rağmen 21 gün içinde borcu ödemez, talebi kabul etmez ve itiraz ederse alacaklının aşağıdaki yollara başvurma hakkı vardır:

  • Eğer alacak miktarı 5.000 Sterlin veya üzeri ise borçluya karşı iflas davası açılabilir.
  • Eğer alacak miktarı 750 Sterlin veya daha fazla ise şirketin feshi talep edilebilir.
  • Alacak davası açılabilir.
  • Arabuluculuk yoluna başvurulabilir.

Her iki durumda da alacaklının 4 ay içinde başvurusunu yapmış olması şattır.

Alacaklı 4 aylık süreyi kaçırırsa Mahkemeye başvurarak gecikmenin haklı sebebini bildirebilir.

ARABULUCULUK PROSEDÜRÜ

Arabuluculuk prosedürü alacağın hızlı tahsil edilebildiği hukuki yöntemlerden biridir. Mahkemeye başvuru masraflarından daha az masraflıdır. Arabuluculuk yoluna başvuruda alacağın miktarına göre başvuru ve tahsilat masrafı ödenir.

İskoçya ve İngiltere’de ayrı şekilde yürütülen arabuluculuk ağları vardır.

Dava açmadan önce ya da dava açıldıktan sonra arabuluculuğa başvurulması mümkündür.

İFLAS DAVASI NASIL AÇILIR?

İngiltere’de yaşayan bir borçludan alacaklı olduğunu iddia eden kişi iflas dilekçesi doldurarak Mahkemeye sunmalıdır.

Hatta kişi veya şirket yetkilileri de borçları ödeyemediklerini bildirerek iflaslarına karar verilmesini Mahkemeden dilekçe ile isteyebilir, iflas prosedürünü başlatabilirler.

İflas prosedüründe bir avukattan hukuki destek almak önemlidir.

İflas sürecini başlatırken dilekçeye ek olarak en az 5000 sterlin alacağın olduğunun kanıtlanması gerekir. Yani alacak miktarı 5000 sterlinden az ise borçluya karşı iflas yolu başlatılamaz.

Borçluya karşı başka kişilerin de iflas dilekçesi sunup sunmadığını da kontrol etmek gerekir. Borçlunun son 18 ay içinde hakkında iflas davası açılıp açılmadığı sorgulanabilir. Sorgu için ücret ödenir.

Standart başvuru dilekçesi doldurulmalı, sorgulamada daha önce bir iflas davası açılıp açılmadığının kontrol edildiği ve açılmışsa bunun bilgileri de eklenerek Mahkemeye teslim edilmelidir.

Daha önce bir başkası tarafından iflas davası açılmış ve dava halen devam ediyorsa diğer alacaklıların da iflas talep etmeye hakkı vardır. Ancak bu durumda başvur ücreti daha az ödenir.

Ancak, borçluya karşı daha önce iflas davası açılmış ve dava sonuçlanmışsa aynı borçluya karşı tekrar iflas davası açılamaz. Alacaklının bu durumda “alacaklı listesi”ne kayıt olmayı talep etmesi gerekir.

İflas davası için yatırılması gereken Mahkeme depozito ücreti vardır ve başvuru anında bu ücretin yatırılması gerekir. Depozito ücretinin dışında Mahkeme masrafları için gider ücreti de yatırılmalıdır. İflas davasının online olarak da açılması mümkündür. Online başvuru durumunda kredi kartıyla Mahkeme masrafları ödenebilir.

Bu ücretler yatırılmaz ise iflas süreci başlatılmaz.

5000 sterlin ve üzerinde alacaklı olunduğu nasıl ispat edilebilir?

Bahsettiğimiz üzere, 5.000 sterlin ve üzeri alacağı bulunmayan bir alacaklı iflas yoluna başvuru yapamaz.

İflas dilekçesini doldurup Mahkemeye sunarken 5.000 Sterlin alacağın olduğunu kanıtlayan belgelerin de iflas başvuru dilekçesine eklenmesi gerekir.

Bunlar;

  • Mahkeme kararı ( alacaklının borçludan 5000 sterlin ve üzeri alacaklı olduğunu kanıtlayan mahkeme kararı )
  • İcra takibi prosedürünü yürüten icra memurunun veya şerifin 5000 sterlin alacağı tahsil edemediğine dair belge

Yani Birleşik Krallık’ta herhangi bir yazılı belge ile borçlu hakkında doğrudan iflas davası açılması mümkün değildir.

İskoçya’da ise, şirketin borç ödeme durumu olumsuz olarak değiştiyse ve şirket 750 sterlin ve üzeri borcu dahi ödeyemeyecek duruma geldiyse şirket müdürü dilekçe vererek şirketin iflasını talep edebilmektedir.

Mahkeme iflas talebi hakkında 3 türlü karar verebilir:

İflası kabul edebilir, iflası erteleyebilir, iflası reddedebilir.

Şirketin iflasına kararverilirse, şirketin iflası prosedürünü yönetmek için yasal memur atanır.

Şirketin iflas ettiği Londra gazetesinde ilan edilir. İlanda şirkete ilişkin bilgiler detaylandırılır.

İFLAS ETMİŞ BİR ŞİRKETTEN VEYA GERÇEK KİŞİDEN ALACAK TAHSİLATI NASIL YAPILIR?

Öncelikle alacaklılar listesine kayıt olunması gereklidir. Bu liste borçludan alacağı olan ve listeye kaydedilen kişilerden oluşur.

Alacaklılar listesine kaydedilmiş olunması alacağın tahsil edileceği garantisini vermez.

Ancak alacaklılar listesine kaydolan alacaklılar, “alacaklılar toplantıları”na katılabilir, alınacak kararlarda oy kullanabilirler.

İflas süreci için dava açılan borçlu gerçek kişiyse,  gerçek kişilere ait müflis listesinde bilgileri ilan edilir.

İflası için dava süreci başlatılan borçlu bir şirket ise şirketlere ait müflis listesinde şirketin bilgileri ilan edilir.

Ayrıca iflası istenen şirketlerin yöneticilerinin isimlerinin yayınlandığı ayrı bir liste daha vardır ve o listeden de müflis hakkında bilgi edinilebilir.

İflas kararı verildikten 3 ay sonra bu sicillerdeki kayıtlar yayından kaldırılmaktadır. Kayıtlarda hata olduğunu düşünenler bunu sicile bildirebilirler.

Ancak 3 ay sona ermiş olsa dahi kişiler hakkında yürütülen iflas süreci hakkında bilgi edinilmesi mümkündür. Fakat bu durumda müflis için verilen cezalar yayından kaldırılmış olur.

İflas davasıyla ilgilenen tasfiye memuruyla iletişime geçilebilir, iflas süreciyle ilgili bilgi istenebilir.

İskoçya’da ise alacaklıların iflas masasına kaydedilmesi usulü farklıdır.

İskoçya’da iflas etmiş bir kişiye veya şirkete alacağın bildirilmesi belirli sürelerle sınırlandırılmıştır.

İflasına karar verilen şirkete veya kişiye tasfiye memuru atanır.

Tasfiye memuru şirketin veya kişinin kayıtlarından alacaklılarını tespit eder ve alacaklılara “alacaklılar masasına” kayıt yaptırmaları için başvuru formunu da içeren tebligat gönderir. Tasfiye memurunun bu işlemi yapmak için 60 günlük süresi vardır.

Alacaklıların bu tebligattan itibaren 120 gün içinde formu doldurmaları ve göndermeleri şarttır.

Alacaklının alacak başvurusu ekinde mutlaka alacağına dayanak tuttuğu belgeleri de eklemiş olması şarttır. Aksi halde başvurusu reddedilir.

Bu belgeler faturalar, mahkeme kararları, borcu kabul eden yazılı belgeler, ödeme dekontları, bilgisayar ortamında edinilmiş verilerdir. Şayet aile üyelerine veya arkadaşlara verilmiş bir borç içeriyorsa bunun mutlaka avukat tarafından noter tasdikli bir belge ile desteklenmesi gerekir.

SİZE KARŞI İFLAS DAVASI AÇILMASINI İSTEMİYORSANIZ NE YAPABİLİRSİNİZ?

Borçlarınızı vadesi geldiği halde ödeyemiyorsanız ve hakkınızda iflas davası açılmasını engellemek istiyorsanız alacaklılarınızın %75’inin kabul etmesi şartıyla borçlarınızı yapılandırabilir, size karşı iflas davası açılmasını engelleyebilirsiniz.

Birleşik Krallık’ta uygulanmakta olan “Bireysel Gönüllü Uzlaşma” (IVA) prosedürü alacaklılardan herhangi birinin borçlu hakkında iflas davası açmasını engeller.

Alacaklıların %75’inin onaylamış olması şartıyla, borçlunun borçlarını yapılandırması, ödeme planı imzalayarak aleyhinde iflas davası açılmasını önleme imkanı vardır.

Bunun için iflas uygulayıcılarıyla irtibata geçmek ve yasal olarak başvuru yapmak gerekir.

Eğer anlaşmaya uygun şekilde ödemelerinizi yapmazsanız iflas uygulayıcısı yapılandırmanızı iptal eder ve iflasınızı sağlayabilir. Fakat bu süreçte faaliyetinize devam edebilirsiniz.

30.000 STERLIN VE ALTINDA BORCU OLANLAR İÇİN BORÇTAN KURTULMA YOLU

Eğer 30.000 sterlin altında borcunuz varsa ve oturacağınız bir evin mülkiyetine sahip değilseniz iflas mahkemesi memurundan borç yardım emri alma yoluna başvurabilirsiniz.

Diğer şartlar ise şunlardır:

  • Aylık gelirinizin 75 sterlinden az olması
  • 2.000 sterlin dan daha az malvarlığınızın olması
  • 2.000 sterlin veya daha fazla değerde bir aracınızın olmaması
  • Son 3 yıl içinde İngiltere’de veya Galler’de yaşamış veya çalışmış olmanız
  • Son 6 yıl içinde başka bir borçtan kurtulma başvurusu yapmamış olmanız gerekir.

Borç yardım emri talebi kabul edildiğinde alacaklıların borçluya karşı tahsilat yapabilmeleri, mahkemenin kabul etmesine bağlı hale gelir.

Borç danışmanlarıyla birlikte başvuru sürecini hazırlayabilir, borcu ödeme planı sunulabilir.

Genelde 12 aylık dönemler kullanılmaktadır. Bu 12 aylık dönemde borçlu kısıtlamalara tabi olur.

Borçlunun durumunun iyileşmesi halinde bunu derhal bildirmesi zorunludur.

 

İngiltere, Galler veya İskoçya’da alacağınız varsa ve borçluya karşı iflas sürecini başlatmak istiyorsanız ya da müflis bir kişiden ya da şirketten alacağınızı tahsil etmek istiyorsanız ofisimizle iletişime geçebilir, daha detaylı bilgi alabilir, Birleşik Krallık’taki partner hukuk ofislerimizle görüşme sağlayabilirsiniz.

 

Telefon Et
Mail At
flag_detail